De niet zo valse valse wolfspin
De giftige valse wolfspin laat zich steeds vaker zien in Nederland. Niet voor iedereen is dat een relaxed idee. Hebben we reden om bang te zijn voor dit geniepige beestje?
Afgelopen weken ging er een golf van angst over ons kleine landje heen: de valse wolfspin rukt op in Nederland. Hij is al in 11 van de 12 provincies gespot: alleen Flevoland is nog veilig voor de arachnofoben onder ons. In de andere provincies wordt hij steeds vaker gespot tussen het beddengoed en de was. Natuurlijk ging iedereen die hierover hoorde gelijk hun eigen was en beddengoed checken. Een TikTok waarschuwde mij zelfs dat ik voor het slapengaan mijn bed moest controleren. Gelukkig had ik net mijn beddengoed verschoond, dus ik was wel veilig, leek mij. Een hoop anderen voelden zich echter niet zo veilig. Maar waarom? Het was toch maar een spinnetje?
Jagers
Zoropsis spinimana, zoals de wetenschappelijke naam luidt, is echter niet alleen eng voor arachnofoben. Hij heeft namelijk gif, waardoor een beet lijkt op een bijen- of wespensteek. Dit gif wordt normaal gebruikt om prooidieren te verlammen. De valse wolfspin maakt geen web waarin hij insecten en mogelijk andere spinnen vangt, maar vangt zijn prooien met zijn voorste twee poten om ze vervolgens te verlammen. Dit wijkt af van soorten die hun prooi ook vangen. Om de prooi vast te houden gebruiken zij meestal al hun poten. Hiervoor hebben ze ook speciale uitklapbare stekels op hun benen zitten. Bij de valse wolfspin zitten deze dan ook voornamelijk op de voorste twee poten.
Het gif is niet gevaarlijk voor ons – tenzij je allergisch bent – maar als je gebeten wordt kan het een beetje pijn doen. Hij zal je alleen bijten als hij bang is, dus vang hem niet met blote handen. Bijvoorbeeld als je hem probeert te vangen. Zolang je hem met een glas vangt in plaats van met je handen, kan je in principe niet gebeten worden. Nadat je hem gevangen hebt kan je hem een eindje naar buiten uitzetten. De spin leeft voornamelijk onder boomschors, maar kan je huis binnengekomen zijn omdat het daar warmer is.
Oud nieuws
De valse wolfspin is niet helemaal nieuw. Hij is voor het eerst in Nederland gespot in 2007, toen Radboud Kloos er eentje tegenkwam in een schuur in Utrecht. Deze waarneming heeft hij naar Naturalis gestuurd. De afgelopen jaren is het aantal waarnemingen fors gestegen. In 2016 waren er zeven bij elkaar gevonden, dicht bij een andere vindplaats. Hij lijkt zich dus ook al voortgeplant te hebben in ons land.
Valse naam
De naam "valse wolfspin" kan dus een beetje misleidend zijn. De naam komt van het feit dat de spin lijkt op een wolfspin, en niet omdat hij gemeen is. Het meest zorgwekkende van dit nieuws is eigenlijk meer het warmer worden van Nederland, en mogelijke andere soorten die hier nu ook komen wonen, en niet de niet zo valse wolfspin.
0 Reacties
Geef een reactie