Een ode aan het beerdiertje
Leiden Science Magazine is gelardeerd met beerdiertjes. Waarom is dat eigenlijk zo? Een kleine verhandeling over dit magische beestje.
Als lezer van het Leiden Science Magazine heb je het je misschien al eens afgevraagd, waar komt onze obsessie met het beerdiertje toch vandaan? Dit bijzondere diertje komt terug in onze artikelen, de talloze instagram en twitterposts, en zoals te zien in ons logo (gemaakt door een van onze redacteuren, Linshan Feng) zit hij daar net als jij een magazine te lezen.
Niet al te lang geleden tijdens de ontwikkeling van dit magazine in 2020-2021, stond hij daar ineens op het whiteboard. Je kan er bijna niet omheen dat dit immens schattige diertje een aaibaarheidsfactor van jewelste heeft. Het komische gezicht van een achtpotig miniatuurbeertje inclusief klauwtjes en cyclopsachtig zuigmondje is echter verradelijk. Ze worden vaak omschreven als het taaiste, meest veerkrachtige wezentje uit het dierenrijk. We zijn ook niet de enige die er zo naar kijken: het wetenschapsjournalistieke internet staat vol met soortgelijke odes aan het beerdiertje.
Dormant state
Wat het beerdiertje nou zo interessant maakt, is onder andere een specifiek eiwit, genaamd Dsub. Dit eiwit wordt gemaakt wanneer het beerdiertje zich in een dormant state bevindt, een staat van schijndood. Zo kan het beerdiertje tijdens deze staat een hoge hoeveelheid radioactiviteit, vacuüm en extreme hitte, kou en droogte overleven. Daarnaast zal hij tijdens deze dormant state tijdelijk niet ouder worden. Dit beestje lijkt de evolutie wel uit te hebben gespeeld en is met deze bijzondere eigenschappen erg interessant voor alle vakgebieden binnen onze faculteit.
Biologen en biomedici kijken bijvoorbeeld of bepaalde eiwitten die het beerdiertje beschermen tegen Röntgenstraling gebruikt kunnen worden in mensen. Biofarmaceuten zien de overeenkomsten tussen verdedigingsmechanismen van kankercellen en beerdiertjes die beide gebruik maken van miljarden jaren lange evolutie. En diegene die potentie zien in cryogenics om zo eeuwig te kunnen leven, staan versteld van de resurrectie een 30 jaar lang ingevroren beerdiertje.
Astronomen en natuurkundigen wondden zich op over beerdiertjes die in de ruimte overleven, en waren daarna benieuwd of ze ook een verre ruimtereis zouden kunnen maken. Laatst nog ontstond er discussie of het beerdiertje nou wel of niet in een quantumstate is geweest. Het lijkt dus wel of hun opmerkelijke eigenschappen zich blijven opstapelen.
Helaas zijn zulke ‘nieuwswaardige’ feiten over beerdiertjes niet snel te vinden voor de andere disciplines, maar we moeten niet vergeten dat al deze wetenschappen gebruik maken van de vakgebieden waar het beerdiertje iets minder prominent aanwezig is, zoals de wiskunde en computerwetenschappen. We zijn jullie niet vergeten!
Symbool
Hierdoor is het nu duidelijk dat het beerdiertje meer voor ons is dan alleen een mascotte. Het staat symbool voor de reden waarom wij als magazine bestaan, namelijk het verbinden van studenten van alle wetenschappelijke faculteiten door middel van wetenschapsjournalistiek.
De meeste ontdekkingen en technologische ontwikkelingen zijn ontstaan door een intense samenwerking van meerdere disciplines. Vaak kun je zonder het een, het andere niet begrijpen. Of inzichten over hoe iets het best aangepakt kan worden zijn het standaard plan van aanpak in één vakgebied, maar kunnen nog worden geïntroduceerd in het andere vakgebied. Door zulke samenwerking zijn creatieve oplossingen veel makkelijker te bereiken en houd je elkaar altijd up-to-date.
Het kan erg makkelijk zijn om compleet verloren te raken in je eigen onderwerp, en zo te vergeten dat er om je heen nog vele medewetenschappers hetzelfde doel proberen te bereiken. De studieobjecten kunnen dan wel anders zijn, maar één ding hebben we gemeen: met de wetenschappelijke methode kennis over de wereld vergaren. En al die kennis is interessant, of we er nou meteen iets aan hebben of niet. Ik zou daarom altijd aanraden om te proberen op de één of andere manier betrokken te blijven met wat er gebeurt in andere disciplines. We hopen dat je net als wij van het beerdiertje bent gaan houden en voor altijd geïnteresseerd blijft in de talloze onderwerpen die de wetenschap te bieden heeft.
0 Reacties
Geef een reactie