Hoe Je Geboorte Effect Heeft Op Je Microbioom
Je hebt een groot deel van je gezondheid te danken aan je microbioom. Waarom is dat zo? En wist je dat je geboorte invloed heeft op je microbioom?
Het microbioom van je darmen, ook wel darmflora genoemd, bestaat uit verschillende organismen, zoals bacteriën en schimmels, en helpt bij het verteren van voedsel en produceren van vitaminen. De microben die je microbioom vormen zijn belangrijk, aangezien ze je beschermen tegen pathogenen en ze je immuunsysteem stimuleren. Ook spelen ze een belangrijke rol in je voedselverwerking. Het is duidelijk dat je microbioom vele rollen vervult en er meerdere factoren zijn die het beïnvloeden. Zo heeft je omgeving een invloed op de consistentie van je microbioom. Elk individu is gekoloniseerd door microben beschikbaar uit je milieu. Een specifiek evenement dat helpt je microbioom te definiëren is je geboorte.
Je moeder doneert veel voordelige microben aan je tijdens de geboorte. Het moment na geboorte is het moment dat je het grootste aantal microben in één keer krijgt. Een pasgeboren kind ontvangt microben vanuit de vagina en het onderste darmkanaal van de moeder tijdens een vaginale geboorte. Wordt het kind echter geboren via een keizersnede, dan vindt deze belangrijke ontmoeting tussen kind en microben niet plaats.
Een geboorte via keizersnede resulteert in een vermindering van voordelige microben, zoals Bacteroides en Bifidobacterium. Bifidobacteria zijn de meeste voorkomende microben in het eerste levensjaar. Sommige bifidobacteria kunnen suikers in moedermelk afbreken naar korte vetzuren. Deze vetzuren zijn deels verantwoordelijk voor het zure milieu in je darmen en ze helpen bij de ontwikkeling van het metabolisme en immuunsysteem. Een ander effect van een keizersnede geboorte is een hogere kolonisatie van organismen die mogelijk pathogeen zijn.
Al deze verschillen in het microbioom van mensen geboren door een keizersnede staan in verband met hogere gezondheidsrisico’s. Hieronder valt een verhoogd risico op het krijgen van infecties of het ontwikkelen van allergieën, astma, diabetes en neurologische stoornissen als ADHD. Het kan zelfs een effect hebben op het latere leven van een kind. Het verhoogt namelijk het risico op overgewicht en obesitas. Dit zou kunnen doordat verschillen in de samenstelling van het microbioom de controle over de eetlust en het energiemetabolisme verandert. Het is ook mogelijk dat andere factoren zoals een hoger gebruik van antibiotica, weinig of geen borstvoeding en een ongezond dieet hier een rol in spelen.
Is er een oplossing voor het voorzien van voordelige microben aan kinderen die geboren zijn met een keizersnede? Er is in verschillende onderzoeken is geëxperimenteerd met het geven van swaps uit de vaginale secretie van de moeder aan de pasgeboren kinderen. Helaas bleek dat er geen voordelen werden geobserveerd en het geven van swaps kon zelfs kwaad doen als er per ongeluk pathogenen mee worden overgebracht. Er is meer onderzoek nodig als we een oplossing willen vinden voor de gezondheidsrisico’s die geassocieerd worden met een geboorte via een keizersnede.
Bronnen:
- Begum, T., Fatima, Y., Perales, F., Anuradha, S., & Mamun, A. (2021). Associations of caesarean section with body mass and waist circumference trajectories from age 2 to 13 years: A nationally representative birth cohort study in Australia. Pediatric Obesity. https://doi.org/10.1111/ijpo.12769
- EdX Course Nutrition and Health: Human Microbiome, Module 2 Early Life Microbiota Development, Wageningen University.
- Moya-Pérez, A., Luczynski, P., Renes, I. B., Wang, S., Borre, Y., Ryan, C. A., Knol, J., Stanton, C., Dinan, T. G., & Cryan, J. F. (2017). Intervention strategies for cesarean section- induced alterations in the microbiota-gut-brain axis. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuw069
- Mueller, N. T., Differding, M. K., Østbye, T., Hoyo, C., & Benjamin-Neelon, S. E. (2021). Association of birth mode of delivery with infant faecal microbiota, potential pathobionts, and short chain fatty acids: a longitudinal study over the first year of life. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1111/1471-0528.16633
- Stinson, L. F., Payne, M. S., & Keelan, J. A. (2018). A critical review of the bacterial baptism hypothesis and the impact of cesarean delivery on the infant microbiome. In Frontiers in Medicine. https://doi.org/10.3389/fmed.2018.00135
0 Reacties
Geef een reactie