Leiden dé Europese kennisstad; wat houdt dat in en wie zit erachter?
Nieuws

Leiden dé Europese kennisstad; wat houdt dat in en wie zit erachter?

In het jaar 2022 zal Leiden in heel Europa bekend staan als de ‘European City of Science’. Elke dag, 365 dagen lang, staat er iets op het programma wat betreft wetenschap, kennis en kunst. Het definitieve programma is vorige week woensdag, 10 november, bekend gemaakt.

Er zullen onder andere congressen, tentoonstellingen en activiteiten worden georganiseerd, met elke dag een ander onderwerp dat centraal staat. Maar wat houdt deze titel nou daadwerkelijk in en wat is de bijdrage van Universiteit Leiden?

De titel ‘European City of Science’ is gewonnen door Leiden in 2017, welke elke twee jaar wordt uitgedeeld door de organisatie EuroScience. In voorgaande jaren betekende dit gewoon dat deze stad het EuroScience Open Forum (ESOF) organiseerde, het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa. Leiden zal echter de eerste stad zijn die het groter aanpakt, en wel in de vorm van een heus wetenschapsfestival van 365 dagen lang!

Van jong tot oud, leek tot wetenschapper; er is voor iedereen wat te doen. Elke dag zal er een ander thema zijn, denk aan het onderwerp “euro” op 1 januari. Deze thema’s zijn allemaal laagdrempelig, maar nieuwsgierigmakend. Die nieuwsgierigheid, dat is waar het vooral om zal draaien tijdens “Leiden 2022”. Want: zo lang je nieuwsgierig bent, blijf je leren. Zo wordt de wetenschap met de samenleving verbonden, en zullen er wellicht ook jonge kinderen geprikkeld worden om hier later iets mee te doen. Neem als voorbeeld Einstein. Einstein was misschien ook nooit zo groot geworden, had hij nooit een kompas gekregen op zijn vijfde, dat hem nieuwsgierig maakte naar de magnetische kracht! Laat dit wetenschapsfestival Einsteins kompas van deze tijd zijn.

Naast EuroScience zijn er nog een aantal Founding Partners die ervoor zorgen dat Leiden European City of Science zijn doorgang kan vinden. Dit zijn de Gemeente Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden. Volgens de eigen site zorgen deze organisaties ervoor dat wetenschap, kennis, kunst en kunde in de schijnwerpers wordt gezet door middel van lokale actie, op een nationaal podium en met internationale uitstraling.

Eén van de mensen die verantwoordelijk is namens de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van Universiteit Leiden, is Marin Visscher. Hij is projectcoördinator voor “Leiden 2022” en is al maanden druk bezig met de planning om een leuk en inspirerend programma neer te zetten, ook met als doel om het onderzoek van de faculteit in het zonnetje te zetten. Ik sprak hem om meer te weten te komen over de rol van de universiteit en van haar studenten bij de activiteiten aankomend jaar.

Hij vertelde dat de Universiteit Leiden als één van de Founding Partners behoorlijk de touwtjes in handen heeft kunnen nemen, wat de invulling van komend jaar betreft. “De rol van de universiteit nu is enorm divers,” aldus Visscher. “Je hebt coördinatoren zoals ik die druk bezig zijn om de ideeën binnen de organisatie te vertalen naar de werkelijkheid, en die in het programma passen en meten. Er zijn wetenschappers die zich bezighouden met de inhoud van het grote ESOF-congres van volgend jaar. En ook zijn er communicatieprofessionals die zich buigen over hoe we dit het beste aan de man kunnen brengen.”

Kortom: er is genoeg te doen. Het zou niet meer dan logisch zijn dat studenten hierbij ook hun steentje bijdragen. Al benadrukt Visscher dat het nooit zijn bedoeling is geweest om verwachting te scheppen van studenten of hun (studie)verenigingen: “dan loop je de kans dat het wordt opgevat als een ‘moetje’.” Wel zijn de activiteiten van volgend jaar een creatieve manier om als vereniging de connectie te zoeken met Leiden en omgeving. Zo zal 6 februari in het teken staan van het heelal, waarbij het Leidsch Astronomisch Dispuut Frederik Kaiser, de studievereniging voor sterrenkunde studenten, de activiteit zal verzorgen in samenwerking met de Oude Sterrewacht. Ook is er een team van studenten opgesteld dat als doel heeft om te brainstormen over activiteiten die waarde kunnen toevoegen bij wat de officiële organisatoren gepland hebben.

Studenten hebben dus niet echt de lasten, maar kunnen wel profiteren van de lusten van “Leiden 2022”. Het gebeurt natuurlijk niet vaak dat er een jaar lang zoveel expertise naar Leiden komt in de vorm van evenementen en congressen. Visscher gaat zich inzetten om die studenten ook daadwerkelijk te activeren om te zorgen dat ze naar verschillende activiteiten gaan, aangezien het als student enorm waardevol kan zijn, ook voor later.

Persoonlijk kijkt Visscher er het meest naar uit om de wijken rondom Leiden in te gaan. “De focus van volgend jaar ligt mede op het naar buiten treden met de expertise die we hebben. In plaats van dat er opnieuw een lezing wordt gehouden op de campus, trekken we echt de stad in om het gesprek aan te gaan.” Zo tref je juist de gemiddelde Leidenaar (of Nederlander), die zich anders misschien niet snel aangetrokken voelt om iets te doen op wetenschappelijk gebied. Door de wetenschap letterlijk naar de voordeur te brengen van die mensen, maak je de drempel heel laag om een keer wél iets te doen of te ontdekken. “En wie weet wat er dan gebeurt?” vraagt Visscher zich hardop af.

De titel ‘European City of Science’ gaat dus niet alleen maar puur om de titel. Het is vooral een handig middel, waarmee iets wordt losgemaakt in mensen, zoals Visscher ook beaamt. Binnen de stad is het hopelijk een nieuwsgierigheid naar wat er precies gebeurt op wetenschappelijk gebied, en wat er nog kan komen. Visscher: “Het effect waar ik op hoop voor volgend jaar is dat we als universiteit beter verbonden raken met de inwoners om ons heen, het liefst op een manier die blijvend is, ook na 2022.”

Het moge duidelijk zijn dat er genoeg te ontdekken valt aankomend jaar in Leiden. Nieuwsgierig geworden naar het volledige programma? Check het nu op de site: www.leiden2022.nl!

0 Reacties

Geef een reactie